Θεραπεία Ζεύγους και Συμβουλευτική
Η θεραπεία ζεύγους αντιπροσωπεύει ένα ταξίδι συνεργασίας προς την ενίσχυση και βελτίωση μιας σχέσης. Μέσα από κοινές συνεδρίες, εξερευνούμε τη δυναμική της σχέσης, εντοπίζοντας τους τομείς που είναι ισχυροί και εκείνους που χρήζουν βελτίωσης. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της επικοινωνίας, η αναζωογόνηση ή ενίσχυση της συναισθηματικής σύνδεσης και η κατασκευή μιας ισχυρότερης σχέσης.
Είτε αντιμετωπίζετε συγκρούσεις, έχετε ζητήματα εμπιστοσύνης, είτε αντιμετωπίζετε αποστασιοποίηση λόγω ρουτίνας, η θεραπεία ζεύγους μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της σχέσης σας.
|
Συμβουλευτική Γονέων
Η συμβουλευτική γονέων αποτελεί ένα πολύτιμο πλαίσιο υποστήριξης για τους γονείς, παρέχοντας τους τα εργαλεία και τη γνώση που χρειάζονται για να κατανοήσουν καλύτερα τα παιδιά τους και τον εαυτό τους ως γονείς. Η συμβουλευτική εξοπλίζει τους γονείς με τη δυνατότητα να αναλύουν τα μηνύματα που λαμβάνουν από τα παιδιά τους μέσα από τη συμπεριφορά τους, ενώ ταυτόχρονα συντονίζονται με τις επιθυμίες και ανάγκες τους.
Μέσω της συμβουλευτικής, οι γονείς αποκτούν καλύτερη κατανόηση της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών τους και ανακαλύπτουν νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το διαζύγιο, το πένθος, οι χρόνιες ασθένειες, οι μαθησιακές δυσκολίες, και οι αναπτυξιακές διαταραχές. Η συμβουλευτική προσφέρει νέο νόημα στις προκλήσεις των γονέων και των παιδιών, προσφέροντας νέες δυνατότητες που διευκολύνουν την αλληλεπίδρασή τους.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει προληπτικό, εκπαιδευτικό ή θεραπευτικό χαρακτήρα και μπορεί να πραγματοποιείται με την συμμετοχή ενός ή και των δύο γονέων. Συχνά συστήνεται παράλληλα με τη θεραπεία του παιδιού, επιτυγχάνοντας ένα ολοκληρωμένο προσωπικό και οικογενειακό υποστηρικτικό πλαίσιο.
|
|
|
Ψυχοθεραπεία Παιδιών
Ψυχοθεραπεία παιδιών - Τι είναι
Τα παιδιά και η ιδιοσυγκρασία του, προσεγγίζονται με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο στον Τόπο Ψυχοθεραπείας. Μέσα από το παιχνίδι και την επαφή μπορούμε να αγγίξουμε ευαίσθητα θέματα όπως τραυματικά γεγονότα (διαζύγιο, θάνατος) ή θέματα συμπεριφοράς και να βοηθήσουμε το παιδί να καταλάβει τι νιώθει και να μάθει να διαχειρίζεται το απόλυτα θεμιτό εύρος των συναισθημάτων του.
Σε ποιους απευθύνεται;
- Μερικά από τα πιο συνηθισμένα θέματα που καλείται να επιλύσει η ψυχοθεραπεία παιδιών είναι:
- Τραυματικά γεγονότα (διαζύγιο, θάνατος οικείου προσώπου κ.α)
- Συναισθηματικές δυσκολίες ή διαταραχές
- Μαθησιακές διαταραχές
- Οργανικές δυσκολίες
- Αγχώδεις διαταραχές
- Διατροφικές διαταραχές
- Εθισμός στο διαδίκτυο
Τι κάνουμε εμείς;
Στην ψυχοθεραπεία παιδιών, η ψυχοθεραπεύτρια έχει ως πρωταρχικό στόχο να δομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού, στην οποία το παιδί θα νιώθει ασφάλεια.
Χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες τεχνικές προσέγγισης που επιτρέπουν στο παιδί να εκφραστεί ελεύθερα μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργία ξεπερνώντας τους περιορισμούς της γλώσσας.
Η βασική επιδίωξή μας είναι να δοθεί η ευκαιρία στο παιδί να εκφράσει τους προβληματισμούς του, τις φοβίες του, την πηγή του άγχους του, έτσι ώστε μέσω της εξειδικευμένης ψυχοθεραπείας να αντιμετωπιστούν με επιτυχία τα παραπάνω, προσφέροντας ένα ποιοτικό ψυχοσυναισθηματικό περιβάλλον για το παιδί, βελτιώνοντας την καθημερινότητά του και διευκολύνοντας την υγιή ψυχοσωματική εξέλιξή του.
|
|
|
|
Ψυχοθεραπεία εφήβων και νέων ενηλίκων
Ψυχοθεραπεία εφήβων και νέων ενηλίκων - Τι είναι
Η περίοδος της εφηβείας είναι ένα από πιο ξεχωριστά σημεία της ζωής μας. Είναι ο προθάλαμος πριν την ενηλικίωση, είναι η πορεία που σε μεταμορφώνει από παιδί σε ενήλικο άτομο. Αυτή η μετάβαση είναι συνταρακτική και κρύβει τις δικές της προκλήσεις. Κατά την περίοδο της εφηβείας αλλάζουν τα πάντα: Όχι μόνο ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό, με το σώμα μας να βιώνει πρωτόγνωρες αλλαγές.
Ταυτόχρονα όμως κατά τη διάρκεια της εφηβείας ξεκινάει και μία εσωτερική αναζήτηση στον συναισθηματικό μας κόσμο. Ανακαλύπτουμε το ποιοι είμαστε, τα θέλω μας, τα όνειρά μας και επανακαθορίζουμε τις σχέσεις μας με την οικογένειά μας και τους οικείους μας, οδηγούμενοι πολλές φορές σε τεταμένες ενδοοικογενειακές συγκρούσεις.
Σε ποιους απευθύνεται
Οι κοσμογονικές αλλαγές που συνοδεύουν την εφηβεία σε σωματικό, συναισθηματικό και αντιληπτικό επίπεδο μπορούν να αποδειχτούν σαρωτικές για πολλά νέα άτομα. Νιώθουν αυξημένη ψυχολογική ευαισθησία, ότι είναι μπερδεμένα συναισθηματικά και σεξουαλικά, βιώνοντας πολλές φορές αυξημένο στρες και συναισθήματα φόβου.
Μερικά από τα πιο συνηθισμένα θέματα που καλείται να επιλύσει η ψυχοθεραπεία εφήβων είναι:
- Ενδοοικογενειακές συγκρούσεις
- Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
- Σεξουαλικός προσανατολισμός
- Χαμηλές μαθησιακές επιδόσεις
- Διατροφικές διαταραχές
- Εθισμός στο διαδίκτυο
- Άγχος
- Φοβίες
- Τι κάνουμε εμείς
Δημιουργείται καταρχήν μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού μεταξύ της θεραπεύτριας με το κάθε έφηβο άτομο. Με τη χρήση εξατομικευμένων μεθόδων ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης, δημιουργείται ένα λειτουργικό κανάλι επικοινωνίας που θα επιτρέψει στο έφηβο άτομο να μοιραστεί με ειλικρίνεια τους προβληματισμούς του, δίνοντας στην ψυχολόγο τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις απαραίτητες θεραπευτικές τεχνικές.
Παράλληλα, ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα υπάρχει ενημέρωση των γονέων για την πορεία της ψυχοθεραπείας, διασφαλίζοντας πάντα το απόρρητο, όπως αυτό ορίζεται στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας εφήβων.
|
|
|
Ψυχιατρική παρακολούθηση
Ψυχιατρική παρακολούθηση - Τι είναι
Η ψυχιατρική παρακολούθηση έχει ως στόχο τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, που περιλαμβάνουν ποικίλες παθήσεις που σχετίζονται με το συναίσθημα, τη συμπεριφορά, την κατανόηση και την αντίληψη. Με στόχο την άμεση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας ψυχικής διαταραχής, η έγκυρη και σωστή διάγνωση σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στις λειτουργίες του ασθενούς, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής του.
Σε ποιους απευθύνεται
Η ψυχιατρική παρακολούθηση απευθύνεται σε ενήλικες που πάσχουν από:
- Αγχώδεις διαταραχές (γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, μετατραυματική διαταραχή στρες κ.α.)
- Συναισθηματικές διαταραχές (μείζων καταθλιπτική διαταραχή, δυσθυμία, διπολική διαταραχή κ.α.)
- Ψυχώσεις (σχιζοφρένεια, παραληρητική διαταραχή, σχιζοσυναισθηματική διαταραχή κ.α.)
- Διαταραχές προσωπικότητας (παρανοειδής διαταραχή, σχιζοειδής διαταραχή, οριακή διαταραχή κ.α.)
- Διαταραχές πρόσληψης τροφής (νευρική ανορεξία, ψυχογενής βουλιμία, διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας)
- Σωματικές διαταραχές
- Διαταραχές του ύπνου
- Σεξουαλικές διαταραχές και διαταραχές ταυτότητας του φύλου
- Διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων
- Διαταραχές του φάσματος του αυτισμού
Τι κάνουμε εμείς
Στο πλαίσιο της ψυχιατρικής παρακολούθησης, η θεραπεύτρια φροντίζει να δημιουργήσει μια σχέση συνεργασίας με τον κάθε ασθενή. Αυτή η βάση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού ανάμεσα στον ασθενή και στον ιατρό είναι απαραίτητη να υπάρξει ώστε να μπορέσει να αξιολογηθεί σωστά το αποτέλεσμα της κάθε θεραπείας και η πρόοδος του ασθενή.
Για κάθε ασθενή είναι απαραίτητη μια αρχική ψυχιατρική εκτίμηση η οποία ξεκινάει με τη λήψη ιστορικού του ασθενούς σε συνδυασμό με την εξέταση της παρούσας κατάστασής του. Στη συνέχεια, μέσω της ψυχιατρικής παρακολούθησης, ο υπεύθυνος ιατρός επιβλέπει την πορεία του ασθενούς, παρέχει συμβουλευτική τόσο στον ίδιο όσο και στους οικείους του και, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, προτείνει φαρμακευτική αγωγή ή αλλαγές στην ήδη λαμβάνουσα.
|
|
|
|
Οικογενειακή Θεραπεία
Η Οικογενειακή Θεραπεία έχει ως στόχο να δημιουργηθεί μια σύνδεση, σαν μια γέφυρα, όπου να υπάρχει κατανόηση, συνεργασία και υποστήριξη ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Έτσι, επιτυγχάνεται η επίλυση των δυσκολιών ενός ή περισσοτέρων από τα μέλη της.
Ο ρόλος της ψυχοθεραπεύτριας στην οικογενειακή θεραπεία είναι ο εξής:
Καθώς συνυπάρχει με την οικογένεια και μέσα στο μικρόκοσμο της εξετάζει τα ζητήματα που αφορούν στην λειτουργικότητα των σχέσεων και όλους εκείνους τους λόγους που συμβάλουν στο να δημιουργούν δύσκολες σε προσωπικό επίπεδο του καθενός αλλά και σε διαπροσωπικό επίπεδο μεταξύ τους τις διαφωνίες, εντάσεις και τις συγκρούσεις.
Μέσα από τον μετασχηματισμό του θεσμού της οικογένειας μέσα από την οικογενειακή θεραπεία προσεγγίζουμε σημαντικά ζητήματα όπως:
♦ Θέματα επικοινωνίας στην οικογένεια
♦ Ζητήματα φύλου
♦ Πολιτισμού
♦ Πολύ-εθνότητας
♦ Λειτουργίας της οικογένειας
♦ Κατάθλιψης
♦ Κατάχρησης ουσιών
♦ Χρόνιων ασθενειών
♦ Προβλήματα διατροφής
♦ Καθημερινές ανησυχίες
♦ Διαπροσωπικές συγκρούσεις
♦ Ζητήματα συμπεριφοράς στα παιδιά και στους εφήβους
♦ Συμβίωση στις εναλλακτικές οικογένειες
♦ Μονογονεϊκές, (Ανασυγκροτημένες) Μικτές,
♦ Ομόφυλες Οικογένειες - εστιάζοντας και πάλι στις ανάγκες της σύγχρονης οικογενειακής ζωής.
Ως οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια εργάζομαι με τις οικογένειες στην κατεύθυνση του να ανοιχτούν δρόμοι και προοπτικές όπου να επανανοηματοδοτηθεί η ανθρώπινη επαφή και συναλλαγή.
|
|
|
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Σε τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνονται σεμινάρια που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Τα σεμινάρια συνήθως αποτελούνται από ένα θεωρητικό και ένα βιωματικό μέρος και δίνουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με ένα θέμα που τους αφορά και τους ενδιαφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για τη θεματολογία των σεμιναρίων και τις ημερομηνίες που διεξάγονται, θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις.
Ενδεικτικά, σεμινάρια που έχουν ολοκληρωθεί στο παρελθόν:
- Συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών
- Αναζητώντας την επικοινωνία στο ζευγάρι
- Μεγαλώνοντας παιδιά. Συναισθηματικοί δεσμοί και ασφάλεια
- Διερευνώντας την έννοια του ξένου στην πολυπλοκότητα της ζωής
- Εφηβεία
- Αποδοχή Διαφορετικότητας
|
|
|
|
Το Θεραπευτικό Συμβόλαιο με την Ψυχολόγο
Η αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της σχέσης που αναπτύσσεται με την Ψυχολόγο. Το «θεραπευτικό συμβόλαιο» όπως συχνά αποκαλείται, αντικατοπτρίζει την αμοιβαία δέσμευση και περιλαμβάνει τους όρους και τους κανόνες που διέπουν την σχέση με τον θεραπευτή. Μια θεραπευτική σχέση χαρακτηρίζεται από αποδοχή, εμπιστοσύνη, σαφή όρια, σταθερότητα, συνοχή και αμοιβαία δέσμευση.
Όροι που διέπουν μια θεραπευτική σχέση.
Γενικές αρχές
- Ως Ψυχολόγος που παρέχει τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας κατέχω τη νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, επαρκή εκπαίδευση και εμπειρία στην ψυχοθεραπεία, ενώ βρίσκομαι πολύ συχνά σε εποπτεία για να βελτιώνομαι διαρκώς. Δεσμεύομαι ηθικά και δεοντολογικά, να εργαστώ χωρίς διακρίσεις για την αντιμετώπιση σοβαρών ψυχολογικών διαταραχών, την αντιμετώπιση του ψυχικού τραύματος, την επίλυση δυσλειτουργικών μοτίβων και την ανακούφιση από τον ψυχικό πόνο και την δυσφορία, τιμώντας τόσο τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται όσο και το επάγγελμα του Ψυχολόγου.
- Η δέσμευσή σας στη θεραπεία αφορά την ενεργητική στάση σας και την συνειδητή απόφαση για την αναζήτηση της αλήθειας και της προσωπικής σας ιστορίας. Μη συνειδητές διεργασίες και δυνάμεις ενδέχεται να αναστείλουν ή να ενισχύσουν την συμμετοχή σας στις συνεδρίες προκαλώντας άλλες φορές ενθουσιασμό κι άλλες δυσφορία.
- Η θεραπεύτρια σας συμβάλλει καθοριστικά στη διερεύνηση και τον καθορισμό των θεραπευτικών στόχων ωστόσο δεν υποκαθιστά την ελεύθερη βούληση για αυτογνωσία και αλλαγή. Η ψυχοθεραπεία δεν αποτελεί μια διαδικασία στενής καθοδήγησης και παροχής συμβουλών, αντίθετα αποσκοπεί στην καλλιέργεια ενεργητικής στάσης στη ζωή.
- Η ψυχοθεραπεία πραγματοποιείται με μια Θεραπεύτρια, σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο. Δεν πρέπει να διατηρήσετε παράλληλες θεραπευτικές σχέσεις (ομαδικό, ατομικό, συμβουλευτική γονέων). Φυσικά, ως θεραπευόμενο άτομο έχετε δικαίωμα να επιλέξετε/αλλάξετε την θεραπεύτριά σας, τηρώντας υγιής όρους ολοκλήρωσης ανάλογα με κάθε περίπτωση.
Όροι συμμετοχής στις συνεδρίες: ακυρώσεις, οικονομικά, συνέπεια.
- Η διάρκεια των συνεδριών είναι 45 λεπτά και το θεραπευτικό συμβόλαιο περιλαμβάνει σταθερό πρόγραμμα, μία φορά την εβδομάδα (για παράδειγμα, κάθε Πέμπτη στις 18:00).
- Εφόσον ξεκινήσει ένα θεραπευτικό συμβόλαιο, τα προκαθορισμένα ραντεβού ακυρώνονται μόνον για πολύ σοβαρό λόγο.
- Οι ακυρώσεις γίνονται τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η συνεδρία χρεώνεται κανονικά. Εάν η Ψυχολόγος αναγκαστεί να ακυρώσει συνεδρία χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση (24 ώρες), παρέχει την επόμενη συνεδρία δωρεάν.
- Μετά από δύο συνεχόμενες ακυρώσεις διερευνάται το πλαίσιο τους, η δυναμική και η λειτουργία τους στην θεραπεία. Το συμβόλαιο τίθεται υπό συζήτηση με αυθεντικότητα και, αναστοχαστική διάθεση.
- Η ώρα έναρξης και ολοκλήρωσης είναι προκαθορισμένες. Σε περίπτωση που αργήσετε δεν παρατείνεται ο χρόνος της συνεδρίας.
- Κατά τη διάρκεια των συνεδριών απαιτείται η εστίαση της προσοχής και η αυθεντική έκφραση χωρίς διασπαστές και περισπασμούς. Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, η κατανάλωση καφέ, τροφής, τσίχλας και η χρήση του κινητού τηλεφώνου.
- Πριν τις συνεδρίες αποφύγετε τα βαριά γεύματα, την κατανάλωση αλκοόλ και φυσικά την χρήση ουσιών.
- Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας είναι πιθανόν να αναδυθεί μια άρνηση ή επιθυμία για ακύρωση της συνεδρίας χωρίς σοβαρό/εμφανή λόγο. Δείξτε επιμονή και συζητήστε τις δυσκολίες που βιώνετε ανοιχτά, εντός της συνεδρίας μας.
Ολοκλήρωση ή διακοπή θεραπευτικού συμβολαίου
- Η θεραπεία ολοκληρώνεται έχοντας εκπληρώσει του στόχους του θεραπευτικού πλάνου κατόπιν συνεννόησης και ομαλά. Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει την προετοιμασία αποχωρισμού από την θεραπευτική σχέση και την ολοκλήρωση του κύκλου με θετικότητα και αισιοδοξία.
- Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, αποφασίσετε να διακόψετε την θεραπεία σας, συζητήστε το ανοιχτά εντός των συνεδριών ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά ο κύκλος της θεραπευτικής σχέσης.
Απόρρητο & Εμπιστευτικότητα
- Η θεραπευτική διαδικασία καλύπτεται από το απόρρητο, δηλαδή από την αρχή της εχεμύθειας που διέπει το επάγγελμα του Ψυχολόγου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μορφή επικοινωνίας και συνεργασίας με την Ψυχολόγο παραμένει εμπιστευτική. Καμία πληροφορία δεν μοιράζεται με τρίτα ή συγγενικά πρόσωπα. Το αίτημα για επίσκεψη στην Ψυχολόγο διατυπώνεται αποκλειστικά από τον άμεσα ενδιαφερόμενο και δεν επιτρέπεται κανενός είδους διαμεσολάβηση από τρίτους ή συγγενείς.
- Άρση απορρήτου προβλέπεται σε περιπτώσεις που απειλείται η ζωή του θεραπευόμενου ή τρίτων ή/και κατόπιν σχετικής έγγραφης αίτησης από δικαστικές αρχές. Σε περίπτωσης άρσης απορρήτου για προστασία της ζωής, η Ψυχολόγος μοιράζεται μόνον τις απόλυτα αναγκαίες πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές κατόπιν επικοινωνίας με το θεραπευόμενο άτομο.
Ψυχοθεραπεία με εφήβους, απόρρητο και επικοινωνία με γονείς.
- Για την σύναψη θεραπευτικής σχέσης με ανήλικο (έφηβο) είναι η αναγκαία η ενημέρωση και συναίνεση των γονέων. Οι έφηβοι όντας λίγο πριν την ενηλικίωσή τους έχουν ανάγκη την εμπιστευτικότητα στην σχέση τους με την Ψυχολόγο. Για την δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης, δεν μοιραζόμαστε το περιεχόμενο των συνεδριών με τους γονείς.
- Οι γονείς ενημερώνονται σε περιπτώσεις αυτοτραυματισμών, αυτοκτονικού ιδεασμού και χρήσης ουσιών. Η συζήτηση με τους γονείς γίνεται συνήθως σε οικογενειακές συνεδρίες που ενθαρρύνονται η έκφραση και η ειλικρίνεια. Σε κάποιες περιπτώσεις οι γονείς ενημερώνονται ξεχωριστά κατόπιν συνεννόησης με τον έφηβο.
- Σε καμία περίπτωση η Ψυχολόγος δεν αποτελεί μέσο μεταφοράς μηνυμάτων, επιβολής κανόνων και στόχων προς πάσα κατεύθυνση.
|
|
|
|
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στα πλαίσια κάθε μορφής παρέμβασης, προστατεύονται από το θεραπευτικό απόρρητο και η θεραπευτική σχέση πλαισιώνεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου και του συστημικού ψυχοθεραπευτή.
|
|
|
|
|
|