6970095923 Ροδόπης 54, Βριλήσσια, Αττική contact@ioannapiliati.gr
hero image

 

 
 
 
 
 
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η Ψυχολόγος Ιωάννα Πηλιάτη παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ζευγάρια. Στο γραφείο της, στα Βριλήσσια, Αττικής, φροντίζει για τη δημιουργία μίας ζεστής ατμόσφαιρας, μέσα στην οποία θα αισθανθείτε εμπιστοσύνη και ειλικρινή αποδοχή!

 

 

 

 
 

Μη διστάσετε να ζητήσετε υποστήριξη για οποιοδήποτε θέμα επηρεάζει την ψυχική σας ευημερία και δυσκολεύει την καθημερινότητά σας.
 

 

 
 Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία
Οικογενειακή επικοινωνία
Συμβουλευτική γονέων
Θέματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού
Ταυτότητα Φύλου
Ενδυνάμωση LGBTQI+ ατόμων
Διαταραχές διάθεσης στην εγκυμοσύνη
Ψυχοσωματικές διαταραχές
Σεξουαλικές διαταραχές
Πένθος
Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες
Διαχείριση διαζυγίου
Κρίσεις πανικού
Αγοραφοβία
Αντιμετώπιση τραυματικών εμπειριών

Γενικευμένη Αγχώδης διαταραχή
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
Κατάθλιψη

 

 
 
 

Ψυχοθεραπεία: ατομική ή ομαδική

Στόχος της Ψυχοθεραπείας είναι η ανεύρεση της αιτίας του συμπτώματος και η θεραπεία του, είναι μια διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι χρειάζονται συνήθως πάνω από 12 ατομικές συνεδρίες για την θεραπεία των συμπτωμάτων, κάποιες φορές ακόμη περισσότερες, ο αριθμός ποικίλλει ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων.

Η συχνότητα των ατομικών συνεδριών είναι εβδομαδιαία ή ανά δεκαπενθήμερο και διαρκεί 55 λεπτά.

Η ομαδική θεραπεία αφορά εβδομαδιαίες συναντήσεις 6-8 ατόμων διάρκειας 2 (δύο) ωρών και συνήθως είναι μακροχρόνια.

 
 
 
 

Θεραπεία Ζεύγους και Συμβουλευτική

Η θεραπεία ζεύγους αντιπροσωπεύει ένα ταξίδι συνεργασίας προς την ενίσχυση και βελτίωση μιας σχέσης. Μέσα από κοινές συνεδρίες, εξερευνούμε τη δυναμική της σχέσης, εντοπίζοντας τους τομείς που είναι ισχυροί και εκείνους που χρήζουν βελτίωσης. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της επικοινωνίας, η αναζωογόνηση ή ενίσχυση της συναισθηματικής σύνδεσης και η κατασκευή μιας ισχυρότερης σχέσης.

Είτε αντιμετωπίζετε συγκρούσεις, έχετε ζητήματα εμπιστοσύνης, είτε αντιμετωπίζετε αποστασιοποίηση λόγω ρουτίνας, η θεραπεία ζεύγους μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της σχέσης σας.

 

 

 

 

Συμβουλευτική Γονέων

Η συμβουλευτική γονέων αποτελεί ένα πολύτιμο πλαίσιο υποστήριξης για τους γονείς, παρέχοντας τους τα εργαλεία και τη γνώση που χρειάζονται για να κατανοήσουν καλύτερα τα παιδιά τους και τον εαυτό τους ως γονείς. Η συμβουλευτική εξοπλίζει τους γονείς με τη δυνατότητα να αναλύουν τα μηνύματα που λαμβάνουν από τα παιδιά τους μέσα από τη συμπεριφορά τους, ενώ ταυτόχρονα συντονίζονται με τις επιθυμίες και ανάγκες τους.

Μέσω της συμβουλευτικής, οι γονείς αποκτούν καλύτερη κατανόηση της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών τους και ανακαλύπτουν νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το διαζύγιο, το πένθος, οι χρόνιες ασθένειες, οι μαθησιακές δυσκολίες, και οι αναπτυξιακές διαταραχές. Η συμβουλευτική προσφέρει νέο νόημα στις προκλήσεις των γονέων και των παιδιών, προσφέροντας νέες δυνατότητες που διευκολύνουν την αλληλεπίδρασή τους.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει προληπτικό, εκπαιδευτικό ή θεραπευτικό χαρακτήρα και μπορεί να πραγματοποιείται με την συμμετοχή ενός ή και των δύο γονέων. Συχνά συστήνεται παράλληλα με τη θεραπεία του παιδιού, επιτυγχάνοντας ένα ολοκληρωμένο προσωπικό και οικογενειακό υποστηρικτικό πλαίσιο.

 

 

 
 
 
Ψυχοθεραπεία Παιδιών

Ψυχοθεραπεία παιδιών - Τι είναι

Τα παιδιά και η ιδιοσυγκρασία του, προσεγγίζονται με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο στον Τόπο Ψυχοθεραπείας. Μέσα από το παιχνίδι και την επαφή μπορούμε να αγγίξουμε ευαίσθητα θέματα όπως τραυματικά γεγονότα (διαζύγιο, θάνατος) ή θέματα συμπεριφοράς και να βοηθήσουμε το παιδί να καταλάβει τι νιώθει και να μάθει να διαχειρίζεται το απόλυτα θεμιτό εύρος των συναισθημάτων του.

Σε ποιους απευθύνεται;

 • Μερικά από τα πιο συνηθισμένα θέματα που καλείται να επιλύσει η ψυχοθεραπεία παιδιών είναι: 
 • Τραυματικά γεγονότα (διαζύγιο, θάνατος οικείου προσώπου κ.α)
 • Συναισθηματικές δυσκολίες ή διαταραχές
 • Μαθησιακές διαταραχές
 • Οργανικές δυσκολίες
 • Αγχώδεις διαταραχές
 • Διατροφικές διαταραχές
 • Εθισμός στο διαδίκτυο

Τι κάνουμε εμείς;

Στην ψυχοθεραπεία παιδιών, η ψυχοθεραπεύτρια έχει ως πρωταρχικό στόχο να δομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού, στην οποία το παιδί θα νιώθει ασφάλεια.

Χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες τεχνικές προσέγγισης που επιτρέπουν στο παιδί να εκφραστεί ελεύθερα μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργία ξεπερνώντας τους περιορισμούς της γλώσσας.

Η βασική επιδίωξή μας είναι να δοθεί η ευκαιρία στο παιδί να εκφράσει τους προβληματισμούς του, τις φοβίες του, την πηγή του άγχους του, έτσι ώστε μέσω της εξειδικευμένης ψυχοθεραπείας να αντιμετωπιστούν με επιτυχία τα παραπάνω, προσφέροντας ένα ποιοτικό ψυχοσυναισθηματικό περιβάλλον για το παιδί, βελτιώνοντας την καθημερινότητά του και διευκολύνοντας την υγιή ψυχοσωματική εξέλιξή του.

 
 
 

 

 

 
 

Ψυχοθεραπεία εφήβων και νέων ενηλίκων

Ψυχοθεραπεία εφήβων και νέων ενηλίκων - Τι είναι

Η περίοδος της εφηβείας είναι ένα από πιο ξεχωριστά σημεία της ζωής μας. Είναι ο προθάλαμος πριν την ενηλικίωση, είναι η πορεία που σε μεταμορφώνει από παιδί σε ενήλικο άτομο. Αυτή η μετάβαση είναι συνταρακτική και κρύβει τις δικές της προκλήσεις. Κατά την περίοδο της εφηβείας αλλάζουν τα πάντα: Όχι μόνο ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό, με το σώμα μας να βιώνει πρωτόγνωρες αλλαγές.

Ταυτόχρονα όμως κατά τη διάρκεια της εφηβείας ξεκινάει και μία εσωτερική αναζήτηση στον συναισθηματικό μας κόσμο. Ανακαλύπτουμε το ποιοι είμαστε, τα θέλω μας, τα όνειρά μας και επανακαθορίζουμε τις σχέσεις μας με την οικογένειά μας και τους οικείους μας, οδηγούμενοι πολλές φορές σε τεταμένες ενδοοικογενειακές συγκρούσεις.

Σε ποιους απευθύνεται

Οι κοσμογονικές αλλαγές που συνοδεύουν την εφηβεία  σε σωματικό, συναισθηματικό και αντιληπτικό επίπεδο μπορούν να αποδειχτούν σαρωτικές για πολλά νέα άτομα. Νιώθουν αυξημένη ψυχολογική ευαισθησία, ότι είναι μπερδεμένα συναισθηματικά και σεξουαλικά, βιώνοντας πολλές φορές αυξημένο στρες και συναισθήματα φόβου.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα θέματα που καλείται να επιλύσει η ψυχοθεραπεία εφήβων είναι: 

 • Ενδοοικογενειακές συγκρούσεις
 • Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
 • Σεξουαλικός προσανατολισμός
 • Χαμηλές μαθησιακές επιδόσεις
 • Διατροφικές διαταραχές
 • Εθισμός στο διαδίκτυο
 • Άγχος
 • Φοβίες
 • Τι κάνουμε εμείς

Δημιουργείται καταρχήν μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού μεταξύ της θεραπεύτριας με το κάθε έφηβο άτομο. Με τη χρήση εξατομικευμένων μεθόδων ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης, δημιουργείται ένα λειτουργικό κανάλι επικοινωνίας που θα επιτρέψει στο έφηβο άτομο να μοιραστεί με ειλικρίνεια τους προβληματισμούς του, δίνοντας στην ψυχολόγο τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις απαραίτητες θεραπευτικές τεχνικές.

Παράλληλα, ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα υπάρχει ενημέρωση των γονέων για την πορεία της ψυχοθεραπείας, διασφαλίζοντας πάντα το απόρρητο, όπως αυτό ορίζεται στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας εφήβων.

 

 

 
 
 

Ψυχιατρική παρακολούθηση

Ψυχιατρική παρακολούθηση - Τι είναι

Η ψυχιατρική παρακολούθηση έχει ως στόχο τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, που περιλαμβάνουν ποικίλες παθήσεις που σχετίζονται με το συναίσθημα, τη συμπεριφορά, την κατανόηση και την αντίληψη. Με στόχο την άμεση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας ψυχικής διαταραχής, η έγκυρη και σωστή διάγνωση σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή,  συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στις λειτουργίες του ασθενούς, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής του.  

Σε ποιους απευθύνεται

Η ψυχιατρική παρακολούθηση απευθύνεται σε ενήλικες που πάσχουν από:  

 • Αγχώδεις διαταραχές (γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, μετατραυματική διαταραχή στρες κ.α.)
 • Συναισθηματικές διαταραχές (μείζων καταθλιπτική διαταραχή,  δυσθυμία, διπολική διαταραχή κ.α.)
 • Ψυχώσεις (σχιζοφρένεια, παραληρητική διαταραχή, σχιζοσυναισθηματική διαταραχή κ.α.)
 • Διαταραχές προσωπικότητας (παρανοειδής διαταραχή, σχιζοειδής διαταραχή, οριακή διαταραχή κ.α.)
 • Διαταραχές πρόσληψης τροφής (νευρική ανορεξία, ψυχογενής βουλιμία, διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας)
 • Σωματικές διαταραχές
 • Διαταραχές του ύπνου
 • Σεξουαλικές διαταραχές και διαταραχές ταυτότητας του φύλου
 • Διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων
 • Διαταραχές του φάσματος του αυτισμού

Τι κάνουμε εμείς

Στο πλαίσιο της ψυχιατρικής παρακολούθησης, η θεραπεύτρια φροντίζει να δημιουργήσει μια σχέση συνεργασίας με τον κάθε ασθενή. Αυτή η βάση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού ανάμεσα στον ασθενή και στον ιατρό είναι απαραίτητη να υπάρξει ώστε να μπορέσει να αξιολογηθεί σωστά το αποτέλεσμα της κάθε θεραπείας και η πρόοδος του ασθενή.

Για κάθε ασθενή είναι απαραίτητη μια αρχική ψυχιατρική εκτίμηση η οποία ξεκινάει με τη λήψη ιστορικού του ασθενούς σε συνδυασμό με την εξέταση της παρούσας κατάστασής του. Στη συνέχεια, μέσω της ψυχιατρικής παρακολούθησης, ο υπεύθυνος ιατρός επιβλέπει την πορεία του ασθενούς, παρέχει συμβουλευτική τόσο στον ίδιο όσο και στους οικείους του και, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, προτείνει φαρμακευτική αγωγή ή αλλαγές στην ήδη λαμβάνουσα.

 
 
 

 

 
 

 

 

Οικογενειακή Θεραπεία

Η Οικογενειακή Θεραπεία έχει ως στόχο να δημιουργηθεί μια σύνδεση, σαν μια γέφυρα, όπου να υπάρχει κατανόηση, συνεργασία και υποστήριξη ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Έτσι, επιτυγχάνεται η επίλυση των δυσκολιών ενός ή περισσοτέρων από τα μέλη της.

Ο ρόλος της ψυχοθεραπεύτριας στην οικογενειακή θεραπεία είναι ο εξής:

Καθώς συνυπάρχει με την οικογένεια και μέσα στο μικρόκοσμο της εξετάζει τα ζητήματα που αφορούν στην λειτουργικότητα των σχέσεων και όλους εκείνους τους λόγους που συμβάλουν στο να δημιουργούν δύσκολες σε προσωπικό επίπεδο του καθενός αλλά και σε διαπροσωπικό επίπεδο μεταξύ τους τις διαφωνίες, εντάσεις και τις συγκρούσεις. 

Μέσα από τον μετασχηματισμό του θεσμού της οικογένειας μέσα από την οικογενειακή θεραπεία προσεγγίζουμε σημαντικά ζητήματα όπως:

Θέματα επικοινωνίας στην οικογένεια
 Ζητήματα φύλου
 Πολιτισμού
 Πολύ-εθνότητας
 Λειτουργίας της οικογένειας
 Κατάθλιψης
 Κατάχρησης ουσιών
 Χρόνιων ασθενειών
 Προβλήματα διατροφής 
 Καθημερινές ανησυχίες
 Διαπροσωπικές συγκρούσεις
 Ζητήματα συμπεριφοράς στα παιδιά και στους εφήβους
 Συμβίωση στις εναλλακτικές οικογένειες 
Μονογονεϊκές, (Ανασυγκροτημένες) Μικτές, 
Ομόφυλες Οικογένειες - εστιάζοντας και πάλι στις ανάγκες της σύγχρονης οικογενειακής ζωής.

Ως οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια εργάζομαι με τις οικογένειες στην κατεύθυνση του να ανοιχτούν δρόμοι και προοπτικές όπου να επανανοηματοδοτηθεί η ανθρώπινη επαφή και συναλλαγή.

 
 
 
 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Σε τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνονται σεμινάρια που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Τα σεμινάρια συνήθως αποτελούνται από ένα θεωρητικό και ένα βιωματικό μέρος και δίνουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με ένα θέμα που τους αφορά και τους ενδιαφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για τη θεματολογία των σεμιναρίων και τις ημερομηνίες που διεξάγονται, θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις. 

Ενδεικτικά, σεμινάρια που έχουν ολοκληρωθεί στο παρελθόν:

 • Συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών
 • Αναζητώντας την επικοινωνία στο ζευγάρι
 • Μεγαλώνοντας παιδιά. Συναισθηματικοί δεσμοί και ασφάλεια
 • Διερευνώντας την έννοια του ξένου στην πολυπλοκότητα της ζωής
 • Εφηβεία
 • Αποδοχή Διαφορετικότητας
 
 
 
 
 
 
 
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στα πλαίσια κάθε μορφής παρέμβασης, προστατεύονται από το θεραπευτικό απόρρητο και η θεραπευτική σχέση πλαισιώνεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου και του συστημικού ψυχοθεραπευτή.