Η σχέση μας με τη γατούλα μας, με το σκυλάκι μας ή όποιο άλλο κατοικίδιο έχουμε είναι μια σχέση ζωής αναμφίβολα.
Δε μας προσφέρουν μόνο συντροφιά, μόνο παρηγοριά, μόνο γλύκα και ζεστασιά αλλά αγάπη και φροντίδα με την συνεχή παρουσία τους.
Ειδικά για όσους ζουν μόνοι λόγω κάποιων συνθηκών (σκεφτείτε για παράδειγμα την εποχή της καραντίνας) νιώθουν πολύ μοναχικά, πιο πεσμένοι και ίσως μια ατελείωτη μοναξιά.
Όμως η επαφή με τα ζώα μέσα στο σπίτι λειτουργεί όχι μόνο σαν γλυκιά συντροφιά αλλά και σαν αγχολυτικό. Αν είμαστε έστω και λίγα λεπτά μαζί με το αγαπημένο μας ζώο αισθανόμαστε λιγότερο στρες και μικρότερη στεναχώρια.
Η επιστημονική εξήγηση αυτού στην αλλαγή της διάθεσης εξηγείται βιοχημικά: η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μειώνεται και αυξάνεται η παραγωγή σερετονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας, όταν ερχόμαστε σε επαφή με τα κατοικίδιά μας.
Επιπλέον, δεν πέφτουμε ψυχολογικά όταν γνωρίζουμε ότι κάτω από την ίδια στέγη με εμάς ζει ένα πλάσμα που έχει την ανάγκη για τη φροντίδα μας. Έτσι ακόμα και η ρουτίνα που συνοδεύει ένα κατοικίδιο, όπως για παράδειγμα η βόλτα, το τάισμα και το παιχνίδι, μας βοηθά να οργανώνουμε κι εμείς τη δική μας ρουτίνα και να μην αφηνόμαστε στην αδράνεια και τη βαρεμάρα.
Και βέβαια, η απόκτηση κατοικίδιου αδικιέται και περιγράφεται ελλιπώς αν περνάει μόνο μέσα από τη νοητική διεργασία του "θα μου κάνει καλό". Πρόκειται για μια προβληματική εκκίνηση. Διότι οι σχέσεις με τα ζωάκια μας είναι πολλά περισσότερα.
Επιστημονικές έρευνες δηλώνουν ότι η παρουσία των κατοικίδιων στη ζωή μας παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία μας. Ένας σκύλος, για παράδειγμα, μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου που πάσχει από κάποια ψυχική πάθηση όπως είναι η μελαγχολία ή ακόμα χειρότερα η κατάθλιψη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Αν ύστερα εστιάσουμε στο κομμάτι της υγείας και της ευεξίας, είναι αποδεδειγμένο πως η άσκηση, μαζί με τον σκύλο, βοηθάει να κρατιόμαστε σε φόρμα και να βελτιώνουμε τις σωματικές μας αντοχές.
Έπειτα είναι και το χάδι. Την επαφή και το άγγιγμα την απολαμβάνουμε μέσα από την επαφή που έχουμε με τα ζωάκια μας.
Τα κατοικίδια μας είναι εκεί πάντα –χωρίς φραγές συναισθηματικές– άμεσα και δεκτικά.
Ας αφεθούμε να "κολλήσουμε" κάποιες από τις συνήθειες τους όπως: ανάγκη για επαφή, χαρά, παιχνίδι.