Η αναβλητικότητα μπορεί να οφείλεται στο ότι κάποιος ή κάποια μπορεί να προτιμά να αποφύγει τα αρνητικά συναισθήματα που συνεπάγεται το να ασχοληθείς με κάποια καθήκοντα που σε αγχώνουν. Στηρίζεται δηλαδή στην αρχή της ευχαρίστησης κατά τον Freud.
Κάποιοι πιστεύουν ότι δουλεύουν καλύτερα υπό πίεση και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για να αναβάλλονται μερικές εργασίες.
Ορισμένοι αντιλαμβάνονται αυτή την συμπεριφορά ως μηχανισμό αντιμετώπισης με το άγχος να σχετίζεται με την έναρξη ή την ολοκλήρωση οποιασδήποτε εργασίας ή απόφασης. Άλλοι υποστηρίζουν ότι το άγχος είναι εξίσου πιθανό να οδηγήσει σε νωρίτερη έναρξη της δουλειάς και άρα η εστίαση θα έπρεπε να είναι πάνω στην παρορμητικότητα. Δηλαδή, το άγχος θα κάνει έναν άνθρωπο να καθυστερήσει μόνο αν αυτός είναι παρορμητικός.
Κριτήρια για την κατηγοριοποίηση μιας συμπεριφοράς ως αναβλητικής είναι για μερικούς το αντι-δημιουργικό, το αχρείαστο και το καθυστερητικό στοιχείο.
Ο Steel (2007) θεωρεί ότι αναβλητικότητα είναι "η ηθελημένη καθυστέρηση μιας επιθυμητής πράξης ή απόφασης παρόλο που αναμένουμε ότι η καθυστέρηση αυτή δεν θα μας βγει σε καλό.".
Οι Sabini και Silver αντιλαμβάνεται ότι η αναβλητικότητα και ο παραλογισμός είναι τα δύο στοιχεία-κλειδιά της αναβλητικότητας. Αντιθέτως, η αναβολή μίας εργασίας δεν είναι αναβλητικότητα, υποστηρίζουν, αν υπάρχουν ορθολογικοί λόγοι γι' αυτό.
Η αναβλητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, ενοχή και κρίση, σοβαρή απώλεια παραγωγικότητας, καθώς και κοινωνική αποδοκιμασία για την μη τήρηση ευθυνών ή δεσμεύσεων.
Αυτά τα συναισθήματα στη συνέχεια μπορούν να προκαλέσουν κι άλλη αναβλητικότητα. Αν και θεωρείται ως φυσιολογικά αναμενόμενο οι άνθρωποι να αναβάλουν σε κάποιο βαθμό, αυτό μεταλλάσσεται σε πρόβλημα όταν δυσκολεύει την φυσιολογική λειτουργία. Η χρόνια αναβλητικότητα μπορεί να είναι σημάδι μιας υποβόσκουσας ψυχικής διαταραχής. Τέτοιου είδους αναβολείς μπορεί να δυσκολεύονται να ζητήσουν στήριξη λόγω του κοινωνικού στίγματος και της πεποίθησης ότι αποστροφή προς τα καθήκοντα προκαλείται από την τεμπελιά, χαμηλή δύναμη θέλησης ή χαμηλή φιλοδοξία. Από την άλλη πλευρά, πολλοί βλέπουν την αναβλητικότητα ως ένα χρήσιμο τρόπο να ταυτοποιήσουμε τι είναι σημαντικό σε μας προσωπικά, καθώς σπάνια κάποιος αναβάλλει αν πραγματικά πιστεύει στην αξία της εργασίας που έχει να υλοποιήσει.
Πίσω