6970095923 Ροδόπης 54, Βριλήσσια, Αττική contact@ioannapiliati.gr

Συναισθηματική νοημοσύνη

Συναισθηματική νοημοσύνη

Συναισθηματική νοημοσύνη είναι είναι η ικανότητα του ατόμου να συλλαμβάνει κια να εκφράζει τα συναισθήματα του. Να καταλαβαίνει και να δικαιολογεί τους λόγους των συναισθημάτων και να τα διαχειρίζεται αποτελεσματικά. Και αυτό αφορά το ίδιο το άτομο και τους άλλους ανθρώπους γύρω του. 

5 στοιχεία της συναισθηματικης νοημοσυνης:

*Αυτεπιγνωση. Εκτιμήστε τα δυνατά και τα αδύνατα στοιχεία σας. Γνωρίστε τις διαθέσεις σας και αυτά που σας τις πυροδοτούν. 

*Αυτορύθμιση. Μαθετε τεχνικές για να ηρεμείτε τον εαυτό σας, επιστρέψετε στα συναισθήματα σας να σας διαπερασουν, αναστοχαστειτε πριν πάρετε αποφάσεις. 

*Κοινωνικές δεξιότητες. Να έρθετε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, ακούστε τους προσεκτικά και να διαχεετε τις διαφωνίες. Έχετε εμπιστοσύνη στο ότι οι ιδέες σας βοηθούν το διαλογο.

*Ενσυναισθηση. Να είστε ενήμεροι για τις διαθέσεις σας και τις απόψεις των άλλων. Εξασκείστε την ευγένεια με στόχο: να είστε γενναιόδωρος, αξιόπιστος και αργός στο να κρίνετε. 

*Κινητοποίηση. Αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις κατά μέτωπο. Δουλέψτε ένα βήμα τη φορά. Πάρτε χρόνο να γιορτάσετε και να ξαναεκτιμησετε όταν φτάνετε και πετυχαίνετε ένα στόχο. 


Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια διαρκής προσπάθεια να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους. Μην περιμένετε, λοιπόν, να τα καταφέρετε αμέσως. Οι αλλαγές πραγματοποιούνται πάντοτε αργά και απαιτούν επιμονή. Μια καλή ιδέα είναι να βάλετε τους στόχους σας σε χρονικά πλαίσια (π.χ. σε 6 μήνες θέλω να νιώθω λίγο πιο άνετα στις δημόσιες ομιλίες) και να παρακολουθήσετε την πορεία προόδου σας. Θα υπάρξουν πισωγυρίσματα και στιγμές απογοήτευσης, αλλά με σταθερά βήματα θα τα καταφέρετε.

Πίσω